Friday 26 September 2008

"Дзифт" - дългоочакваната премиера

Снощи се състоя дългоочакваната премиера на филма на Явор Гърдев - "Дзифт". 13-та зала на кино Арена младост беше претъпкана с хора от екипа и техни приятели. Невероятно е да се видят плодовете на усилен труд с часове снимки и дубли. Ясно си спомням обстановката и настроението повреме на снимките, всичко ми се струваше просто като някаква игра, някакво развлечение... Всички от екипа бяха много мили и дружелюбни. И сега гледаме вече отсятия и преработен материал, който ни кара да се чувстваме удовлетворени, че се е получило...

“Дзифт” взриви конкурса на 30-ия Московски кинофестивал през юли с черен хумор и препратки към ноара и соцреализма. А сега вече има и четири предложения от продуцентски къщи в Русия, както и от една американска, имаща желание да направи римейк на филма. Предстоят участия на лентата на фестивали в Австралия, Аржентина, Швеция, Исландия и Германия, а до няколко месеца ще стане ясно дали „Дзифт“ ще се състезава в категорията най-добър чуждоезичен филм на наградите „Оскар“.

Сюжетът на „Дзифт“ започва с излизането от затвора на главния герой – Молеца (Захари Бахаров), преплетена с ретроспекции към важните моменти от неговия досегашен живот. Любовта му към Ада (Таня Илиева) и желанието му да спечели пари, за да се ожени за нея и да е щастлив, се оказват причината той да попадне в затвора и да излезе години по-късно в съвършено различен свят, но преследван от кошмарите от миналото. Действието се развива за една единствена нощ и по думите на Явор Гърдев тя е наситена с резки обрати и перипетии, халюциниране, биографични скокове в предкомунистическото минало, сантиментални срещи с някогашната любима, предателства, мирогледни сривове и разобличения, а краят й идва с настъпването на новия ден във фургона на гробарите, където тайните излизат наяве.
Самата фактура на филма всъщност е дзифтът. Двете значения на тази екзотична дума се съобщават на зрителя далновидно в самото начало. Дзифт - е първо, асфалт, а второ, на жаргон, лайно. При гледането си струва това да се има предвид, заедно с мотото преди началните надписи: “Колкото повече лайна - толкова по-малка вреда”.

1 comment:

Bla said...

Време е да го гледам и аз, само се помотвам.